Zwitserse dominicanen op bezoek in Rotterdam

Van donderdag 20 tot maandag 24 juni was het Zwitserse studentaat uit Fribourg op bezoek in Rotterdam in het kader van hun jaarlijkse excursie. Een studentaat is een gemeenschap van broeders, waarin jonge broeders van het moment van hun eerste professie tot hun priesterwijding worden gevormd. De band met het Zwitserse studentaat is ontstaan in de afgelopen twee jaar, omdat er twee Nederlandse broeders hun opleiding volgen: Stefan Ansinger en Augustinus Aerssens. Augustinus is met Pinksteren terugverhuisd naar Nederland en heeft zich bij onze Rotterdamse communiteit gevoegd. Stefan blijft voorlopig nog in Zwitserland wonen.

Vorming in een internationale orde

Een deel van de vorming bestaat uit het ingroeien in de orde, die wereldwijd bestaat. Daarom kreeg de uitwisseling van ideeën en ervaringen tussen de Nederlandse en de Zwitserse broeders een belangrijke plaats. Overigens was de groep zelf al zeer internationaal. Door de band van de dominicanenorde met de universiteit van Fribourg, worden er broeders uit verschillende provincies naar Fribourg gestuurd voor hun vorming. Zo bevonden zich in de studentaatsgroep deze keer naast een Zwitser en een Nederlander eveneens Fransen, een Tunesiër en een Kroaat.

Een bezoek aan de Markthal met Nederlandse kaas.

Voor velen van de buitenlandse broeders was het de eerste keer dat ze Nederland bezochten. Daarom stond de excursie ook in het teken van de kennismaking met de Nederlandse cultuur. De broeders hebben Amsterdam, Den Haag en Rotterdam uitgebreid verkend onder de leiding van Stefan en Augustinus. Daarbij was er aandacht voor de Nederlandse Dominicaanse geschiedenis, kunst uit de Gouden Eeuw, moderne architectuur, de grote invloed van architect en lekendominicaan Pierre Cuypers (1827-1921), politiek en de haven van Rotterdam. Al met al was het een bijzondere uitwisseling en zijn de goede banden versterkt.

Op hun eigen website schrijven ze over de reis: “Een van de vele positieve punten van deze reis was de ontmoeting met de dominicaanse broeders in Rotterdam, die ons hun activiteiten en ideeën presenteerden waarmee zij proberen de dominicaanse aanwezigheid te versterken en de continuïteit van de Nederlandse dominicaanse provincie te waarborgen.”

Wil je het volledige verslag lezen dat Zwitserse broeders van reis hebben gemaakt, klink dan hier om naar de website van de Zwitserse provincie van de dominicanen te gaan, zie:

Deel dit bericht