Over de grens

De orde van de predikbroeders is geen religieuze club die zich beperkt tot een specifiek klooster of land. Integendeel, de orde is internationaal georganiseerd en strekt zich met zo’n zes duizend broeders uit over de hele wereld. Daarnaast zijn er tienduizenden zusters en lekendominicanen.

Dat internationale karakter kreeg afgelopen weekend een feestelijk accent met een professieviering in Brussel, waar broeder Anton-Marie Mihl o.p. zijn eenvoudige gelofte aflegde, waarmee hij zich voor drie jaar aan de Orde der Predikers verbindt.

Br. Anton-Marie Mihl OP

Bijna de volledige Rotterdamse communiteit was bij de plechtigheid aanwezig, net als de Nederlandse provinciaal pater René Dinklo, p. Gerard Braks en Nashville-zusters uit Sittard. Ook waren er medebroeders van diverse kloosters in Frankrijk.

Het voelt soms een beetje als een familiereünie

Naast dat een professie een feestelijk gebeuren is, biedt ze ook een mooie gelegenheid voor ontmoeting tussen broeders en zusters uit de orde. Je leert elkaar kennen en onderhoudt contacten. “Het voelt soms een beetje als een familiereünie”, merkte een van de broeders op. “Dat ‘familiale’ wordt nog versterkt als de typisch dominicaanse gezangen klinken zoals het O Lumen en het Salve Regina.” Het O Lumen is een hymne ter ere van St. Dominicus de stichter van de orde, het Marialied Salve Regina zingen dominicanen op een eigen gregoriaanse wijze.

In september 2018 was er in de Dominicuskerk (het Steiger) in Rotterdam ook een professieviering waarin de broeders Cornelis van Lit en Stefan Ansinger hun tijdelijke professie deden en Stefan Mangnus zich voor de rest van zijn leven aan de dominicanenorde verbond. De website Dominicanen Nederland maakte daar een verslag van.

Deel dit bericht