Engels noviciaat op Nederlandse bodem

Vijf jaar op rij vertrokken van 2013 tot en met 2018 nieuwe Nederlandse dominicanen naar Cambridge (UK) om daar hun noviciaatsjaar te doen. Dit weekend waren de rollen even ‘omgekeerd’ toen het Engelse noviciaat in Rotterdam neerstreek.

Hoewel er het afgelopen jaar geen Nederlandse novicen in Engeland waren, is de band met Cambridge nog altijd zeer levendig. Vijf broeders die in Rotterdam wonen, waren voor hun noviciaat in Engeland. Het was een jaar dat voor alle vijf zeer belangrijk is geweest voor hun vorming aan het begin van het leven in de orde.

Doordat we een steeds kleiner wordende provincie zijn, is het het belangrijk om samen te werken met andere provincies.

“Al waren we er niet tegelijk, het is wel een ervaring die we delen en waar we samen nog geregeld over spreken”, zegt broeder Michael-Dominique, een van de student-broeders in Rotterdam. “Doordat we een steeds kleiner wordende provincie zijn, is het het belangrijk om samen te werken met andere provincies. Het gezamenlijk noviciaat met de Engelse broeders is een voorbeeld van een goede samenwerking. Daarnaast is het goed dat jongere broeders in Europa elkaar leren kennen, het onderstreept ook het internationale karakter van de orde.”

Op dit moment heeft de Engelse provincie twee novicen, die 21 september hun tijdelijke professie zullen doen. Op de eerste dag hebben ze Antwerpen bezocht, waaronder de voormalige dominicaanse Pauluskerk die binnenkort weer door Belgische dominicanen bediend zal worden. Vrijdag hebben ze op Nederlandse wijze per fiets Rotterdam verkend. En zaterdag zijn ze bij de broeders en zusters in Voorschoten op bezoek geweest en hebben ze het historische centrum van universiteitsstad Leiden bezocht waar het Academiegebouw gevestigd is in een voormalig convent van dominicaanse monialen. Uiteraard ontbrak een tochtje met de watertaxi op hoge snelheid over de Maas niet tijdens het bezoek in Rotterdam.

De Engelse broeders logeerden in het Steiger in Rotterdam waar ze aansluiten bij het koorgebed en het dagelijkse eucharistie en getrakteerd werden op de kookkunsten van de Nederlandse broeders.

De Nederlandse provincie van dominicanen heeft nu één novice, die op 10 augustus jl. in Worms (Duitsland) is ingekleed en waar hij zijn noviciaat zal doorbrengen.

Deel dit bericht