Dominicaanse bedevaart naar Lourdes 2019

Afgelopen week was onze medebroeder Jan van Duijnhoven mee naar de Rosaire, een bedevaart naar Lourdes van de Franse dominicanen. Lees hieronder zijn verslag.

Door Jan van Duijnhoven o.p.

De Pèlerinage du Rosaire, de Franse dominicaanse bedevaart naar Lourdes van 30 september tot 5 oktober blijft een indrukwekkend gebeuren. Voor mij was dit na 9 jaar een derde maal. Het thema was: Zalig de armen van geest, de eerste zaligspreking uit het Matteus-evangelie. Er waren 22 duizend pelgrims, twee duizend meer dan vorig jaar en zeer dominicaansgezind.

Enkele indrukken: het is de enige keer in het jaar dat de twee dominicaanse provincies van Frankrijk en Toulouse samen optrekken met ook de andere geledingen van de orde zoals de zusters, de lekendominicanen, en seculieren. Ook bijzonder is de aanwezigheid van vele scholieren van middelbare colleges die hand- en spandiensten verrichten en die zich zeer laten raken door de zieken.

De zieken en zwakken staan in het centrum en worden met veel liefde en zorg begeleid. Tekenend was een eerste lezing van een man in een rolstoel en met wat een volle stem. Ook een lezing van een jonge dominicanes met een fijnzinnige uitspraak deed je het mooie Frans en de lezing voelen. Zo waren er iedere dag kostbare momenten in het groot en in het klein.

Het ritme van de dag was de lauden met 60 tot 80 broeders in de Rozenkransbasiliek die helemaal vol zat. Daarna de eucharistieviering om 9.00uur en om 11.00uur lezingen met boeiende sprekers en een brede actualiteit. Het middageten was in de hotels. In de middag waren er workshops met daarna de eucharistische processie om 16.30uur en in de avond de lichtprocessie om 21.00uur.

Omdat ik de armste was en het minste wist, daarom heeft de H. Maagd mij uitgekozen

In de voetstappen van de H. Bernadette blijft een zeer verdiepend gebeuren om Lourdes te beleven. Met het huis en de molen waar zij geboren is en het cachot, voormalige gevangenis waar het arme gezin Soubirous uiteindelijk is terecht gekomen: de liefde van Bernadette voor het gezin was sterker dan alle beklemmende moeilijkheden. God, en de H. Maagd Maria hebben haar en hun niet in de steek gelaten. ‘Omdat ik de armste was en het minste wist, daarom heeft de H. Maagd mij uitgekozen’, een tekst uit het cachot. Daarna 6 jaar onderscheiding van haar roeping bij de zusters in het ziekenhuis.

Ook de grote eucharistievieringen van elke dag om 9.00uur met een grote dominicaanse presentie blijft een inspirerend gebeuren. De ziekenzalving op vrijdag en de verbindende preek dit jaar van fr. Frank Dubois o.p.:  ook al komen de armen misschien niet op het heiligdom, zij blijven ons hart raken.

Er was ook een kleurrijke aanwezigheid van vele dominicaanse vrienden en pelgrims uit voormalige Franse koloniën: Corsica, Isle de Reunion, Martinique, Algerije, en Benin. Hun aanwezigheid, met ook de bisschoppen in hun midden zoals, mgr. Jean-Luc Vesco van Oran maken het alleen maar rijker.

Als laatste kwam ook de nieuwe magister van de orde Gerard Timoner vanuit Mexico waar hij op bezoek was. Oktober lijkt wel de maand van de bedevaarten te worden, zo begon hij. In de eucharistische processie van vrijdag is hij voorgegaan en op de slotdag de zaterdag was er na de afsluitende Mis een persoonlijke ontmoeting met de dominicaanse familie. Zijn eenvoud, hartelijkheid, vreugde, bezieling, verdieping mochten wij al een beetje proeven. Een dominicaanse gemeenschap heeft volgens hem een stichtende kracht, en ook benadrukte hij dat wij te midden van vele verschillen vast moeten houden aan vergeving en barmhartigheid.

Jan van Duijnhoven in de trein op weg naar Lourdes

Al met al dus heel verrijkend. Lourdes is voor mij en voor velen al in de trein vanuit Lille begonnen en is zo ook weer geëindigd. Lourdes is niet “lourd”, zwaar, maar verlicht iedere dag opnieuw! In Lille mocht ik ook proeven van het gemeenschapsleven en de actuele projecten die ze daar uitdragen, ook in de digitale wereld.

Deel dit bericht