Diakenwijding br. Augustinus

Op het hoogfeest van de heilige Jozef, vrijdag 19 maart zal bisschop Hans van den Hende van Rotterdam onze medebroeder Augustinus Aerssens o.p. diaken diaken wijden. Dat gebeurt om 15:00 uur in de St. Dominicuskerk (het Steiger) in Rotterdam. 

Het is niet toevallig dat het feest van Jozef voor de diakenwijding is gekozen. Paus Franciscus heeft 2021 uitgeroepen tot het jaar van St. Jozef omdat het 150 jaar geleden is dat deze heilige door Pius IX werd uitgeroepen tot patroon van de universele kerk.

Ieder van ons kan in Jozef – de man die onopgemerkt voortgaat, een dagelijkse, discrete en verborgen aanwezigheid – een voorspreker ontdekken, een steun en gids in moeilijke tijden

In de apostolische brief Patris Corde (wat betekent met een vaderhart), maakte paus Franciscus dit speciale jaar werd bekend, en hij schrijft: “Ieder van ons kan in Jozef – de man die onopgemerkt voortgaat, een dagelijkse, discrete en verborgen aanwezigheid – een voorspreker ontdekken, een steun en gids in moeilijke tijden. De heilige Jozef herinnert ons eraan dat zij die verborgen of in de schaduw lijken te staan, een onvergelijkbare rol kunnen spelen in de heilsgeschiedenis. Een woord van erkenning en dankbaarheid is op zijn plaats voor hen allen.”

Br. Augustinus in de Benedictijnenabdij in Vaals

Als voorbeeld van nederigheid en dienstbaarheid is St. Jozef een passende patroon voor een diakenwijding. De broeders dominicanen bidden Augustinus toe dat St. Jozef voor hem een voorbeeld en een voorspreker mag zijn, nu hij zijn weg vervolgt richting het priesterschap. 

Vanwege de nu geldende coronamaatregelen in de katholieke kerk in Nederland kunnen er niet meer dan dertig mensen bij de viering in de kerk aanwezig zijn. Zij zijn persoonlijk uitgenodigd. Voor mensen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn bij de viering is het mogelijk om de wijdingsplechtigheid via een livestream te volgen. De link zal op 19 maart te vinden zijn op www.dominicanen.nl

Broeder Augustinus studeerde eerder aan de universiteiten van Tilburg (bachelor Theologie) en Fribourg (master Theologie). Hij rondt nu een studie Hebreeuws af aan de universiteit van Leiden. Na zijn diakenwijding vervolgt Augustinus zijn studies en zijn pastorale stage in de Franstalige parochie in Den Haag.

In november vorig jaar (2020) maakte RTL Nieuws een portret van br. Augustinus. Wil het lezen, klik hieronder op de link.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5193732/augustinus-klooster-jongste-kloosterling-van-nederland

Deel dit bericht