De Liefde

Preek door Richard Steenvoorde o.p.
Kersttijd, woensdag 09 januari 2019

Liefde laat geen ruimte voor vrees (1 Joh 4,17). Maar, eerlijk gezegd, liefde die ons zomaar toevalt, om niet, kan net zo beangstigend zijn als een man die naar ons toe loopt over het water (Mc 6,48). Echte liefde heb je niet in de hand. Echte liefde is geen kwestie van een balans bijhouden van geïnvesteerde tijd en ontvangen aandacht. Echte liefde is zo vrij als de mens die naar ons toe loopt over het water. Het is genade, het valt ons toe voor niks.

Wat is de mens, wie ben ik, dat God mij zo lief heeft?

Zo’n radicale liefde kan beangstigend zijn. Is het wel echt, is het geen waanbeeld, een spook? Radicale liefde is ongrijpbaar. Wat is de mens, wie ben ik, dat God mij zo lief heeft (Psalm 8)? Waarom kan ik hier niet over onderhandelen? Waarom kan ik God niet krijgen op mijn voorwaarden? Waarom kan ik geen deal sluiten: als ik me maar aan alle regels houdt en geen gekke dingen doe, dan zal God mij belonen met vrome gevoelens, of in ieder geval niet hard oordelen op het einde der tijden.

Onder deze motieven speelt angst, vrees voor de vrijheid van God. Daar onder ligt ook een vrees voor onze eigen vrijheid in de liefde van God. Een medebroeder schijnt ooit eens gezegd te hebben: ‘maar ik ben zo bang dat ik wat durf’. En hij is vast niet de enige die zo reageert op de radicale liefde van God.

Wij zijn al geliefd. We hoeven niet meer bang te zijn.

Als we ons aan Gods liefde overgeven, de liefde die tot ons gekomen is in Jezus Christus, dan hoeven we niet te onderhandelen. Johannes schrijft “De volmaakte liefde drijft de vrees uit…wie vreest is niet volgroeid in de liefde (1 Joh. 4:18). Wij zijn al gezien, wij zijn al gehoord, wij zijn al geliefd. We hoeven niet meer bang te zijn. Maar toch, het kan soms donker en duister om ons heen zijn, zo beklemmend als de duisternis van de vierde nachtwake op zee (Mc 6,48). Zal God ons zomaar voorbijgaan?

Laten wij daarom bidden dat Jezus Christus, Gods volmaakte liefde voor de mens, onze laatste angsten en pijn zal wegnemen. Onze Heer komt naar ons toe in het sacrament dat wij hier vieren. Bidden wij ook dat Hij ons zal sterken zodat wij, als predikers tussen Gods volk onderweg op aarde (cf. Vaticanum II, Lumen Gentium), samen mogen volgroeien in de liefde die ons toegevallen is.

Deel dit bericht